Öğrenme Teknolojileri

Öğrenme Teknolojileri

    Milenyum çağı ile birlikte, kendini durmaksızın geliştiren teknoloji, yazılım dünyasının kodları ve kod kümelerini, kütüphanelerinde geliştirdikçe öğrenme yetisi kazanmaya başladı. Özellikle yazılım ara yüzlerinin ve görsel verilerinin arkasına yazılan kodlar, kod yazan programlar tarafından hazır verildikçe, teknolojilerin öğrenme yeteneği kazanması, yeni fikirlerin ortaya çıkmasına oldukça yardımcı oldu ve olacaktır.
    Yazılım dünyasını milenyum öncesi ve milenyum sonrası olarak ikiye ayırmak mümkündür. Milenyum öncesinde yazılım yapabilmek için analitik düşüncenin ve teknik altyapının önemi oldukça yüksek bir değerdi. Pascal, Delphi veya C programlama dillerinde birbirlerine göre farklılıklar gösterir, birinin kütüphanesi ve kod kümeleri diğerine kesinlikle uymazdı. Visual Basic yazılım dili programı ise kendisinden önceki programlama dillerini derleyip toplamış, C++ üzerinde kullanılmaya başlanan nesne tabanlı yazılım kodlarını da üzerinde bulundurarak milenyum sürecine Java ile birlikte hazırlanmışlardı. 
    Bu dönemde yazılım dili programları kullanmak ve bu programlar üzerinde ara yüz oluşturmak kısıtlı; kod yazmaksa gerçekten uzmanlık isteyen bir teknolojiydi. Milenyumun son çeyreğinde ortaya çıkan iki işletim sistemi, bütün yazılım dünyasını iki farklı dünya üzerinde topladı. Bu iki işletim sistemi üzerinde oluşturulan yazılım dili program kodlarının biri Visual Studio üzerinde birleştirilirken, diğeri tamamen Java üzerinde açık kaynak kodlu, geliştirilebilen yazılım dili programları üzerinde birleştirildi. Böylece milenyum çağında oluşacak yeni teknolojilerin öncüsü yeni gelişmeler hazırlanmış oldu. Bu dönemde bilgisayar piyasası, yazılım dünyasından çok donanım ve internet kablolama teknolojileri üzerinde arz ve talep oluşturuyordu. CD veya disketlerde belgeler, programlar ve oyunlar taşınıyordu. Toplama bilgisayarlar oluşturuluyor, maliyetine göre en yüksek performansta işlem yapılmak isteniyordu. 
    Milenyum ile birlikte yukarıda bahsi geçen tüm bu zorlu süreçler zaman içerisinde sona erdi. Portatif ve aktif kullanılabilir teknolojilere geçen dünya, bilgisayar teknolojileri ile ilgilenen ve merak eden herkesi yazılım dünyasına dâhil etti. Yazılım dünyası, insanları kendi sürecine dâhil ederken kendisi de gelişerek öğrenme teknolojisine sahip oldu. Farklı ve yeni fikirlerin gelişmesi için kullanıcı düzeyinde hazırlanan veya görsel olarak hazırlanan web sitelerinin, programlama dili yazılımlarını, kullanıcıların geliştirmesi için kolaylaştırdı. Şimdilerde ilgilenen herkes artık kolayca yazılım yapabilir ve program yapabilir duruma geldi. BTK Akademi ve 1milyon istihdam bu konuda da oldukça yardımcı olabilecek sertifikasyon sistemi başlattılar. Profesyonel yazılım grupları ise artık yazılım kodlarının gelişmesinde tüm yazılım dünyası üzerinde öğrenebilen kod kütüphanelerini geliştirerek analiz etme, istatistik sonuçları ve yeni gelişme sahalarını belirleme yetisi kazandılar. Teknoloji alanındaki tüm cihazlar ve yazılımlar, nesnelerin interneti ile birlikte son teknoloji olarak bütünleştirildi. 
    Öğrenebilen teknolojiler, kullanılacak kadar teknolojileri belirleyecek, kullanılmayan teknolojileri ise yok edecektir. Kullanıcıların kullanabileceği teknolojiler ise hayatımızda, biz farkında bile olmadan yerini alacaktır.       
Önder Sönmez
Bilgisayar Mühendisi       
 

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme