Sağlık Turizminde Yanlış Stratejiye Dikkat!
Sağlık Turizminde Yanlış Stratejiye Dikkat!
Dijital Pazarlama Uzmanı Tolga Açıkgöz konu hakkında bilgiler verdi.
2022 ilk çeyreğinde Türkiye’ye yurtdışından tedavi için gelen hastaların sayısı ortalama olarak 2.9 milyonu aştı. Bu kadar yoğun hasta talebine karşılık verebilen çok başarılı doktorlarımız ve klinikler bulunuyor. Bir çok branşta Türkiye bir sağlık merkezi haline gelmiş durumda. Doktorlar, klinikler ve hastaneler yurtdışına dijital pazarlama kanallarını kullanarak ulaşabiliyor ve sağlık turizmi yetki belgelerine sahip olmaları gerekiyor. Bu belgelere sahip olan sağlık işletmeleri hastaların karşısına çıkabilmek için dijital ajanslar ile tanıtım anlaşmaları yapıyor. Bu kısımda çok dikkat edilmesi gereken bazı konular var;
Sağlık turizmi alanında dijital pazarlama başlığıyla ajans tanıtımları çok düşük fiyat ibareleri ile karşınıza çıkabilir. Ancak; internette organik görüntülemeler ile etkileşim ve hasta geri dönüşü alabilmeniz için Google ve Facebook gibi şirket otoritelerinin teknik şartlarına ve politikalarına uyum sağlayan bir strateji geliştirilmeli. Bunun altyapısı Türkiye şartlarında çok yüksek bütçeler ile sağlanabilmekte. Örneğin; web siteleriniz tüm dünyada 3 saniye altında açılabilmeli. Aksi takdirde iyi bir SEO çalışması ile desteklense de hedef kitlenizin bulunduğu konumda sitenin açılması 15-20 sn’yi bulabilir. Bu durumda öncelikle kullanıcı bu süreyi beklemeyecektir ve Google tarafından siteniz öne çıkarılabilir olarak görülmeyecektir. Bu çalışma CDN denilen kıtalar arası veri merkezlerinde site dosyalarının kopyalanması hizmetleri ile desteklenmeli ve aşılmalıdır. Web siteleriniz farklı diller ve farklı bölgelerde 3 sn. üzerinde açılış süresine sahip ise ücretli reklam verdiğinizde rakiplerinize göre daha çok para ödeyerek daha az etkileşim alacaksınızdır. Hız ve performansın en az pazarlama stratejisi kadar önemli olduğu dijital dünyada paylaşımlı hostingler ya da düşük performanslı sunucular ile bu gereklilikleri sağlayabilmek pek mümkün değildir. Sunucu altyapısı, performans eklentileri, temiz kodlama, doğru pazarlama stratejisi ve Facebook, Instagram gibi şirketlerin teknik şartlarını karşılayan sosyal medya yönetimi; bunların hepsi eksiksiz ve profesyonel kişiler ile aynı strateji hedefi ile yönetilmelidir ve tamamen özgün içerik kullanılmalıdır.
Dijital pazarlama sektöründe bir çok personel Türkiye şartlarına göre daha iyi maaş ücretleri ile mesai saatinden bağımsız ve uzaktan çalışma prensibi ile evden çalışıyor!
İçerik üretici, Grafik tasarım uzmanı, Sosyal medya yöneticisi, Web ve mobil geliştiriciler, Veri güvenliği uzmanı ve Reklam hesap uzmanı gibi personellerden oluşan bir ekip olmadan özgün içerik üretmek mümkün değildir. Tüm bu maliyetler ile sağlık turizminde dijital pazarlama yapıldığında aylık reklam bütçeleri rakiplerinize göre 90% oranında daha düşük olacaktır ve uzun süreli bir marka konumlandırma hizmeti ile hedeflediğiniz ülkede ücretli tanıtımlar sunmadan da hastalarınıza ulaşabilirsiniz. Kısaca özetlemek gerekirse tek kişi ya da düşük maliyetlerle yapılmak istenen pazarlama hizmetleri aslında sağlık turizmi yapan doktorlara ve hastanelere maddi ve marka değeri olarak zarar vermektedir.
Türkiye’nin dünyadaki iyi sağlık merkezlerinden biri olmasını sağlayan bir çok faktör bulunmaktadır ve bunun en başında yurtdışında yaşayan hastaların kendi ülkelerinde bu hizmet için çok fazla ödeme yapması gerekirken; Türkiye’ye geldiklerinde kısa bir tatil gibi de görülerek, uçak bileti, konaklama ve bir çok hizmetle birlikte çok deneyimli doktorlara tedavisini olduğunda kendi ülkesine göre en az 50% - 60% oranında tasarruf etmesini sağlamaktadır. Pazarlama kampanyalarından sunulan fiyat belirteçleri yasal olarak yasaklanmasına rağmen bir çok sağlık merkezinin tanıtımlarında hala kullanılmakta ve rekabet sebebiyle gerçek dışı fiyatlarla yayına sunulmaktadır. Bu gibi durumlarda hasta gördüğü fiyat ve geldiğinde karşılaştığı maliyetlerden şikayetçi olarak müşteri deneyimini internette paylaşmaktadır. Bu durumda kalite odağına dikkat etmeyen sağlık merkezleri Türkiye’nin sağlık turizmi alanındaki başarılarını ciddi oranda baltalıyor diyebiliriz.
Sağlık turizmi hakkında bir çok kliniği bilgilendirmeye devam edeceklerini ve ilgilenen doktorların bu konudaki haberleri ve yayınları incelemeden yatırım yapmamaları gerektiği konusunda uyarıyor.