Samanlı: Bölgedeki kurumlarda çalışan TYP'liler iş ve işleyişe çok hâkim..
MHP MYK Üyesi Samanlı: 'Yıkım ve Hafriyat İhaleleri Malatya'lı Esnaflara Verilmeli'
Anadolu Basın Yayın Birliği Malatya Şube Başkanı Filiz Yavuzkurt ve yönetimi, MHP MYK Üyesi Mesut Samanlı’ya hayırlı olsun ziyareti gerçekleştirdi.
Ziyarette Malatya’nın sorunları ve ivedi olarak hayata geçirilmesi gereken konularda konuşuldu. MHP MYK Üyesi Mesut Samanlı, TYP çalışanlarının süreleri mutlaka uzatılmalı ve deprem bölgesindeki gençler ilimizde tutulmalıdır dedi.
Samanlı, “ Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından işsizlerin geçici süreliğine istihdam edilmesini sağlayan Toplum Yararına Program (TYP) 6 Şubat depremlerinde mağduriyet yaşayan vatandaşlara da ciddi faydalar sağladı. Vatandaşların işgücü piyasasına uyumlarına katkı sunan ve geçici gelir desteği sağlayan TYP kapsamında 11 ilde işe alınan afetzedeler, iş akitlerinin uzatılmasını bekliyor. Deprem sonrasında %50 oranında iş kaybı yaşanan Malatya’da istihdam oranının yeniden yükselmesini sağlayan TYP’nin süresinin uzatılmasıyla depremzedelerin mağduriyeti önlenebilir. İkinci bir depremi depremzedeler için yaşatılmaması gerekir. “ ifadelerine yer verdi.
İŞKUR tarafından deprem bölgesinde istihdam edilen ilk etap (Toplum Yararına Program) TYP çalışanlarının süresi uzatılmadı. Konuya ilişkin siyasi yetkililer "Çalışma süreleri en az iki yıla tamamlanacak" sözlü taahhütte bulunsalar da 19 Mayıs'ta program süresi dolan binlerce vatandaş işsiz kaldı. İşsiz kalan depremzedeler alternatif seçenek bulamıyorlar diyen MHP MYK Üyesi Samanlı, “Bir çok vatandaşımız bizleri arıyorlar. Bu programda çalışanların büyük çoğunluğu kadın depremzedelerimiz. 19 Mayıs sonrası günlerdir iş aranıyor ama bulunamıyor. Çok mağduruz diyorlar. 30 Haziran'da ikinci etap çalışanları da işsiz kalacak. Bu yanlıştan bir an önce dönülmesi lazım şeklinde bizlere şikayetlerini iletiyorlar.” Dedi.
Samanlı, “Bölgedeki kurumlarda çalışan TYP’liler iş ve işleyişe çok hâkim. Birinci etap olarak giren kadroların çıkarılmasıyla iş yükü çok arttı. Hem bizlerin hem de süresi 30 Haziran’da dolacak ikinci etap çalışanların. İkinci etap TYP’lilerin de çıkarılmasıyla durum iyice içinden çıkılmaz bir hal alacak. Bu karar kimsenin yararına değil. O yüzden bir an önce bu karardan geri adım atılmalı.” Şeklinde konuştu.
MHP MYK Üyesi Mesut Samanlı, Malatya’daki yıkımlar ile de , “Malatya’da sanırım 200’e yakın bir hafriyatçımız var. Yıkım ihaleleri Malatya’lı esnaflarımıza verilmeli. Ve Alışveriş Malatya’lı esnaflarımızdan yapılmalıdır. Bu süreçte verilen ihalelerin bir çoğu şehir dışındaki firmalara verilmekte olduğu duyumlarını alıyoruz. Malatya Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü akabinde Yikop ‘un (Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı),bu konuda daha hassas olmalarını istiyoruz. “ dedi.
Malatya’nın ayağa kalkması için , kentimizdeki gençleri burada tutmamız için ivedi olarak sorunlara hakim olunması gerekmektedir şeklinde konuşan Samanlı, “ Malatya 6 Şubat depremi sonrası en çok yıkımı alan şehirdir. Şehrin her yeri harabe. Kamu Kurumları konteynırlarda ya da şehrin en az 5 km’lik uzağında bir yerde hizmet etmekteler. Özellikle Adliye binamızın bir an evvel yapılması ve hizmete girmesi gerekmektedir. Türkiye'de adliye binası olmayan tek ilimiz Malatya. 7 ayrı noktada adliye hizmetleri sürdürülmekte. Rezerv alanları konusu başlı başlına sorun. Deprem sonrasında ilan edilen rezerv alanlar, sürecin yönetimi ve vatandaşlarla olan kopuk iletişim nedeniyle geniş çaplı sorunlarıda beraberinde getiriyor..Mülkiyet haklarının yok edildiği düşüncesi, sağlam ve az hasarlı yapıların yıkımı, evini, iş yerini kaybeden veya kaybedecek vatandaşların sorularının yanıtsız kalması büyük kaosa neden olmaktadır. Sürecin öncesi ve sonrasının nasıl işleyeceğine dair açık ve anlaşılır bilgilerin eksikliği kaygıları artırmaktadır.” Şeklinde dile getirdi.
MHP MYK Üyesi Mesut Samanlı son olarak, “ Başta Malatya Valisi olmak üzere tüm kurumlar açılış ve programları bırakıp Malatya’nın ayağa kalkması için üstün gayret göstermeleri gerekmektedir.” Dedi.