Schengen Vizesi

Schengen vizesi dünyadaki en büyük serbest dolaşım bölgesi olan Avrupa ülkelerinin genelini kapsayan vizenin adıdır.

Schengen vizesi dünyadaki en büyük serbest dolaşım bölgesi olan Avrupa ülkelerinin genelini kapsayan vizenin adıdır. Schengen bölge ülkelerini AB pasaportsuz seyahat bölgesi olarak ifade edilebilir. Önceleri farklı ülkeleri seyahat etmek için farklı türde vize alınması gerekiyordu. Günümüzde Schengen vizesi kullanılarak ortak sınır ve ortak vize uygulamasından yararlanılmaktadır. Ortak sınır olarak kabul edilen Schengen Bölgesi girişlerinde tek vize alınması yeterli olmaktadır. Schengen bölgesine seyahat edecek kişiler schengen vize şartlarını yerine getirdikleri vakit rahat bir şekilde Schengen bölge ülkelerini kolayca gezebilirler.
Vize üzerinde ‘’Single Entry ‘’ yazılmış ise Schengen bölgesine tek giriş hakkı verir. Schengen Bölgesine girip Türkiye’ye dönüş yapıldığı vakit vizenin süresi devam etmiş olsa da vize geçerliliği sona erer. Fakat ‘’Double Entry’’ yazılı ise vizenin geçerlilik süresince Schengen Bölgesi ülkelerine 2 sefer giriş ve çıkış yapabilirsiniz. 6 ayda en fazla 90 gün kalınabilmektedir. ‘’Multiple Entry’’ yazılmış ise Schengen Bölgesine vizenin geçerli süresince sınırsız olarak giriş ve çıkışlar yapabilirsiniz.
Schengen Vizesi Süresi
Her türlü vizenin bir geçerli süresi bulunmaktadır. Bu geçerli süre içerisinde ilgili ülkeye giriş ve çıkış yapmanız gerekecektir. Schengen Bölgesinde her 6 ayda bir en fazla 90 günü aşmayacak şekilde kalınmaktadır. Vizenin geçerli süresi 6 ay olsa bile 90 gün dolması durumunda Schengen Bölgesinden ayrılmanız gerekecektir. 
Schengen vizesi süresi 1 yıl ve üzeri geçerli olanlar için bu kurallar geçerli olmamaktadır. Bu kişiler, Schengen Bölgesinde ilk 6 ayın 90 günü ve ikinci ayın 90 günü olmak üzere toplam 180 gün kalınmaktadır. Bu durumda çok girişli bir Schengen vizeniz olması durumunda 180 günü geçmemeniz uygun olur. Nedeni ise Schengen Bölgesi tek bir ülke olarak kabul edilmektedir.
Schengen Vizesi Nasıl Alınır?
Schengen Bölgesine seyahat edecek kişilerin en çok sordukları sorulardan birisi Schengen vizesi nasıl alınır? Sorusu olmaktadır. Schengen vizesi şu adımları takip ederek alınmaktadır.
Schengen vize başvurularınızı seyahat yapmadan en az 30 gün önce yapmanız uygun olur. Resmi tatil günlerine denk gelmesi durumunda bu süre uzayabilmektedir. Vize kurallarına göre seyahat tarihinizden 90 gün önce vize başvuru işlemlerinizi başlatmanız gerekir.
Vize başvurusu yapılmadan önce vize başvuru formu doldurulması zorunludur. Vize başvuru formunu elektronik ortamda doldurabilirsiniz. Elektronik ortamda doldurulan vize başvuru formunun bir çıktısını almanız gerekir. Vize başvurunuzu yapmak için gerekli evraklar hazırlandıktan sonra vize randevusu alınması gerekir. Vize randevusunu da internet üzerinden alabilirsiniz.
Seyahatinizi yapmadan önce bir sağlık sigortası yaptırmanız gerekir.
Schengen Bölgesine ilk giriş yapmak istediğiniz ülkeden vize almanız gerekir. Daha sonra diğer ülkeleri rahatça gezebilirsiniz.
Schengen Vizesi İçin Gerekli Evraklar
-Başvuru formu
-Pasaport
-İkametgah belgesi
-2 adet biyometrik fotoğraf
-Uçak bileti rezervasyonu
-Banka hesap bilgileri
-Seyahat sigortası
-Pasaport ile nüfus kağıdının fotokopisi
•    Schengen Vize Türleri
•    Schengen vize türleri genel olarak şunlardır.
•    Schengen Turist vizesi: Seyahat etmeyi planlayan kişilerin alması gereken vize türüdür.
•    Schengen Aile ziyareti vizesi: Arkadaş ve aile ziyareti yapacak kişilerin alması gereken vize türüdür.
•    Schengen Ticari vize: Ticaret anlamında iş yapmak isteyen kişilerin alması gereken vize türüdür.
•    Schengen Fuar vizesi: Schengen bölgesinde düzenlenecek fuarlara katılacak kişilerin alması gereken viz türüdür.
•    Schengen Kısa süreli Erasmus vizesi: Erasmus kapsamında Shengen ülkesinde kalmayı düşünen kişilerin alması gereken vize türüdür.
•    Schengen eğitim vizesi: Schengen vizesi kapsamında 90 günü aşmayacak dil eğitimi alacak kişilerin alması gereken vize türüdür.


 

Bakmadan Geçme