Şevval ayında tutulan nafile orucunun önemi?

Emekli İmam Hatip Hasan Yenigün, Ramazan ayı sonrasında da ibadetlerin devam etmesi gerektiğini belirterek

Emekli İmam Hatip Hasan Yenigün, Ramazan ayı sonrasında da ibadetlerin devam etmesi gerektiğini belirterek, Şevval ayında tutulan orucun önemi hakkında açıklamalarda bulundu.

Ramazan ayının ardından manevi atmosferin korunması gerektiğine dikkat çeken Emekli İmam Hatip Hasan Yenigün, Şevval ayında tutulacak nafile orucun sevabına ve önemine dair İLKHA muhabirine açıklamalarda bulundu.

 

Ramazan ayının bir başlangıç olduğunu ifade eden Yenigün, ibadetin sadece belirli zamanlara değil, ömür boyu devam etmesi gerektiğini hatırlattı.

“İbadetlerin en faziletlisi az da olsa devamlı olanıdır”

İbadetlerin devamlılığına dikkat çeken Yenigün, “Üç aylarla başlayan kandil geceleriyle devam eden ve özellikle Ramazan ayıyla son bulan manevi bir atmosferden geçtik. Özellikle Ramazan ayında Allah’ın farz kıldığı orucu tuttuk. Teravih namazlarına katıldık ve mukabelelere iştirak edip hatimler indirdik. Allah’a şükürler olsun. Önemli farz ibadetlere ilaveten nafile ibadetler işledik. Şu anda bize göre düşen görev, Ramazan’dan sonra da elde ettiğimiz bu güzel hasletleri, bu manevi atmosferi devam ettirmektir. Çünkü Allah’u Teala, ‘ölüm gelinceye kadar Rabbine ibadet etmeye devam et’ buyuruyor. Allah Resulü Aleyhisselam da ‘ibadetlerin en faziletlisi az da olsa devamlı olanıdır’ buyuruyor. Dolayısıyla bize düşen görev bu ibadetleri devam ettirmektir. Çünkü sürekli huzur için sürekli ibadet etmek gerek. Bu ibadetlerden birisi de şevval ayında nafile oruç tutmaktır. Bu da Peygamberimizin ümmetine bir tavsiyesidir.” şeklinde aktardı.

“Ramazandan sonra şevval orucunu tutan bir yılı oruçlu geçirmiş gibi sayılır”

Yenigün, şevval ayı orucun önemine değinerek, “Resulullah Aleyhisselam, ‘Kim Ramazan ayını oruçla geçirip de şevval ayının 6 gün ilave ederse, bütün yılı oruçla geçirmiş sayılır’ buyurmaktadır. Kur’an-ı Kerim’de yüce Allah bu nafile oruca işaret ederek, ‘Kim bir iyilik yaparsa ona yaptığı iyiliğin 10 katı verilecek’ buyurur. Dolayısıyla Ramazan ayı 10 aya sayılacaksa, 6 gün de 10’a çarpıldığında 2 ay yapıyor. Böylece bütün yılı sevap açısından oruçla geçirmiş oluyoruz. Şevval ayında tutulan oruç, Ramazan orucunun bir nafile orucudur. Bu nafile orucu peş peşe tutmak da mümkündür, ayrı ayrı tutmak da caizdir. Peygamber Efendimiz Aleyhisselam’ın sünnetlerinden olan pazartesi ve perşembe günlerinde de tutulabilir.” ifadelerini kullandı.

Yenigün, “Şevval ayı, farz olan oruçta yaptığımız eksiklikleri, noksanlıkları telafi etmeye yönelik bir nafile orucudur. Farz kılınan namazlarda eksikliklerin sünnetlerle nasıl tamamlanılıyorsa, farz olan oruçta da eğer bir eksiklik söz konusu olduğunda, şevval orucu ile eksiklik giderilmeye yöneliktir. Fıtır sadakası da buna yöneliktir. Ramazan ayından kalan kaza oruçlar varsa, niyeti ayrı; şevval ayı için tutulan orucun niyeti ayrı getirilmelidir. Çünkü Ramazan ayı farz, ancak şevval ayının orucu sünnettir.” şeklinde konuştu. (İLKHA)

Bakmadan Geçme