Siber Güvenlik ve Savunma

Siber Güvenlik ve Savunma


 Modern toplum, temel işlevleri sürdürmek için bilgisayar sistemlerine ve internete bağımlıdır. Yoğun, kentsel ortamları destekleyen altyapıyı çalıştırmak için giderek daha fazla kullanılıyorlar. Bilgisayar sistemleri insan hatası, kasıtlı siber saldırılar, ikincil tehlikelerden kaynaklanan fiziksel hasar ve elektromanyetik darbe nedeniyle kesintilerle karşılaşabilir. Bundan kaynaklı İnternete bağlı bir cihazda, bilgisayar sisteminde veya ağda saklanan herhangi bir bilgi saldırıya uğrayabilir. Uygun önlemlerle bu önlenebilir. Dünyanın her zamankinden daha fazla bilgisayarlara bağımlı olduğu göz önüne alındığında, siber güvenlik olmazsa olmaz hale geldi.Siber güvenlik Bilgi teknolojisi güvenliği veya elektronik bilgi güvenliği olarak da bilinir. Bilişim sistemlerinde insanlarla veya kurumlar arası kurduğumuz iletişimin, yaşamın, entegrasyonun, maddi veya manevi varlıklarımızın hatta elektronik ortamdaki verilerimizin güvenliğinin, bütünlüğünün ve gizliliğinin korunması şeklinde tanımlayabiliriz. Siber saldırılar ise, bilgisayar sistemlerine yetkisiz erişim yoluyla bilgileri çalmak, ifşa etmek, değiştirmek, devre dışı bırakmak veya yok etmek için istenmeyen girişimlerdir.
Siber suçlara ek olarak, siber saldırılar, bilgisayar korsanları gibi siber savaş veya siber terörizm ile de ilişkilendirilebilir. Mevcut, bağlantılı dijital ortamda siber suçlular, kurumlara karşı siber saldırılar başlatmak için gelişmiş araçlar kullanıyor. Saldırı hedefleri arasında kişisel bilgisayarlar, bilgisayar ağları, BT altyapısı ve BT sistemleri yer alıyor. Günümüzün siber suçluları yarı zamanlı amatörler veya senaryocu ​​çocuklar değil, devlet destekli düşmanlar ve bilgi çalmak isteyen profesyonel suçlulardır.
Kuruluşlar, etkili bir siber güvenlik sistemi ile siber saldırıları azaltabilir. Ülkede siber alandaki politikaların yürütülmesinden sorumlu kurumların kurulması adına adımlar atılmıştır. Genel itibariyle bu kurumlar siber güvenliğin asayiş ve hukuki boyutuna odaklanmışlar ve siber savaş boyutunu Türk ordusuna bırakmışlardır. 

Sertaç AYSAN 
Makine Mühendisi
Siber Diplomasi Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme