• Haberler
  • Gündem
  • Sıfır Atık İçin Tavsiye Edildi Orman Genel Müdürlüğü Üretti!

Sıfır Atık İçin Tavsiye Edildi Orman Genel Müdürlüğü Üretti!

Sıfır Atık İçin Tavsiye Edildi Orman Genel Müdürlüğü Üretti!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan hanımefendinin himayelerinden, çevre sorunları ve doğal kaynakların korunması amacıyla Ekim 2017 yılında başlatılan Sıfır Atık projesi sürecinde tavsiye edilen, çevreci temizlik ürünlerinin yaygınlaştırılması amacıyla, Orman Genel Müdürlüğü tarafından 2018 yılında ülke ekonomisine kazandırma çalışmaları başlatılan Sabun Cevizi (Sapindus mukorossi) üretimi çalışmaları başarılı oldu.

Anavatanı Asya’nın tropikal ve alt tropikal bölgeleri olan, boyu 25 metreye kadar ulaşarak uzun yıllar yaşayabilen, meyvesi başta deterjan ve şampuan yapımında kullanılan Sabun Cevizi (Sapindus mukorossi) ağacının Adana Orman Bölge Müdürlüğü, Ceyhan Orman fidanlığındaki üretim çalışmaları, beklenenin üzerinde başarıya ulaştı. Literatürde 5 yıldan sonra çiçek açmaya ve ürün vermeye başlayan Sabun Cevizi ağacı, Akdeniz iklimine uyum sağlayarak kısa zamanda meyve vermeye başladı. 
2. YILINDA ÜRÜN VERMEYE BAŞLADI
Dermatolojik birçok faydası bulunduğu bilinen, cilde sürüldüğünde, cildi güzelleştirip, çilleri ve lekeleri yok etmesi ile tanınan, Çinli köylüler tarafından geleneksel sabun yapımında kullanılan, Sabun Cevizi’ni ilk olarak 2018 yılında ekmeye başladıklarını belirten Ceyhan Orman Fidanlığı personeli Mühendisi Cihan Seydel “Tohumların çimlenme engelini ortadan kaldırma işlemini yaptıktan sonra 2018 yılının Sonbahar aylarında ekimini yaptık. Şubat ayında çimlenme gerçekleşti. Elde ettiğimiz 30-60 cm fidanlarla 2019 yılının Aralık ayında da 5x5 metre aralıkla bahçe kurulumunu yaptık. Damla sulama ile bahar ve yaz aylarında suladığımız fidanlarda %99 başarı sağladık. Güneşi gören kısımlar 2. yıldan itibaren meyve vermeye başladı. Genel bakımlarını yapmaya devam ediyoruz. Tamamen doğal olarak büyüyor. Hiçbir şekilde gübre kullanmadık. 5. yıla gelmeden 8 metreyi aşan boya ulaştı. Yaşına göre çok iyi verim verdiğini gözlemledik. Bölgeye tamamen uyum sağladı diyebiliriz. Kışın yapraklarını döken ağaç, peyzaj ve ağaçlandırma çalışmalarında da kullanılabilir” dedi. 
%100  GERİ DÖNÜŞÜMLÜ
Özellikle ekosistemi ve su kaynakları üzerinde herhangi bir kirliliğe yol açmaması nedeni ile kullanımının yaygınlaştırılması gerektiğini vurgulayan Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey “Meyvesi doğal bir deterjan görevi görüyor. % 100 geri dönüşümlü olması sebebi ile temizlik ürünleri sanayisini için önemli bir hammadde olma özelliği taşımakta. Antimikrobiyal özelliği sayesinde stratejik öneme sahip, gübre olarak ta kullanılabilen, iyi bir ilaç hammaddesi olan, Sabun Cevizi ağacını Topraklarımızda yetiştirmek amacıyla başlattığımız çalışmalarımızda önemli başarı yakaladık. Sıfır Atık Projesi kapsamında 2019 yılında Karadeniz ve Akdeniz bölgesine deneme amacıyla diktiğimiz fidanlardan, Karadeniz bölgesindeki ağaçlarımız henüz meyve vermeye başlamadı. Ancak Akdeniz bölgesinde kurduğumuz tohum bahçesinde, Sabun Cevizi ağacının bölgeye olağan üstü uyum sağladığını gördük.  Çalışmalarımızı daha da ileri taşıyarak, köylümüze yeni bir gelir kapısı oluşturma faaliyetlerimize hız veriyoruz. Böyle sağlıklı ve çevreci bir ürünü, Ülke ekonomisine kazandıran ekibime teşekkür ediyorum” diyen Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Orman Genel Müdürlüğü olarak, Sabun Cevizi (Sapindus mukorossi) ağacını gelir getirici ürünler kapsamına aldıklarını ekledi.

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme