Tarımda yeni üretim modeli başladı

Tarımda 'planlı üretimi destekleyen' yeni üretim modeli uygulamaya konuldu.

Tarımda "planlı üretimi destekleyen" yeni üretim modeli uygulamaya konuldu. Bu modelle, çiftçiler üretim yapmadan önce alacakları destekleri bilecek ve planlı üretime yönlendirilecek.

2025-2027 yıllarında sağlanacak bitkisel üretim destekleri Resmi Gazete'de yayımlandı. Destekler 3 yıllık dönem için belirlendi. Destekler şu ürünleri kapsıyor: aspir, mercimek, mısır, nohut, patates, soğan ve birinci grup yem bitkisi. Bu ürünler için dekar başına 244 lira destek verilecek.

Ayrıca, Amasya, Bingöl, Bitlis ve Çorum'un da bulunduğu 10 ilde yem bitkisi üreten çiftçilere yüzde 50 ilave destek sağlanacak. Organik arıcılık yapanlar ise kovan başına 244 lira destek alacak.

Üreticiler ürünlerini depolamak için devlet desteği alacak; depolama ücretlerinin yüzde 75’i kadar destek verilecek. Desteklerden Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı tüm üreticiler faydalanabilecek. Stratejik ürünlere ve milli tohumla üretim yapanlara ek destek sağlanacak.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bu modelle plansız üretimin olumsuzluklarının önüne geçileceğini belirtti. Desteklerin üretim döneminden önce açıklanması ve sadeleştirilmiş destek kalemleri ile üreticilerin planlı üretime yönlendirileceği vurgulandı. (İLKHA) 

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme