'Türk Dünyası Halkları Arasındaki Diyalog Süreçlerinin Önemi' Webinarı Düzenlendi
'Türk Dünyası Halkları Arasındaki Diyalog Süreçlerinin Önemi' Webinarı Düzenlendi
İnönü Üniversitesi Güney Asya Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (İNÜGAM) tarafından, “Türk Dünyası Halkları Arasındaki Diyalog Süreçlerinin Önemi” başlıklı webinar düzenlendi.
İNÜGAM tarafından düzenlenen webinara, İNÜGAM Müdürü Prof. Dr. Neslihan Durak, Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi ve TUDVA Koordinatörü Prof. Dr. Erdal Bay, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hikmet Demirci, İnönü Üniversitesi Türk Dili Edebiyat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramilya Yarulina Yıldırım, İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Ağır, İnönü Üniversitesi Tarih Bölümü Arş. Gör. Cihat Kubat ve çok öğrenci katıldı.
İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Ana Bilim Dalı Doktora Öğrencisi Yusuf Ziya Söylemez’in moderatörlüğünde gerçekleşen programın Kazakistan Bağımsızlık Günü’ne denk gelmesi açısından mutluluk duyduğunu dile getirerek konuşmaya başlayan Doç. Dr. Ainur Nogayeva Türk halklarının sürekli bir biçimde diyalog içerisinde olması gerektiğinin altını çizdi.
Konuşmasının devamında Nogayeva “Günümüzün uluslararası konjonktüründe Türk dünyası halkları arasındaki diyalog gittikçe önem kazanmaktadır. Toplumlar arasındaki diyalog tarih boyunca önemli olmuş ve önemini korumaya da devam etmektedir. Özellikle Türk dünyası halkları ve devletleri arasında diyalog kurulması için bunların birbirlerini tanımaları açısından önem teşkil etmektedir. Gerçekçi politikalar üretebilmek amacıyla bu ülkeler yerinde görülmelidir. Bu anlamda bu çalışmaların karşılıklı olarak sürdürülmesi önem arz etmektedir” dedi.
Doç. Dr. Ainur Nogayeva bu alanda pek çok çalışmanın yapılması gerektiğini ve kendilerinin Türk dünyası üzerine birçok çalışma yapmaya gayret gösterdiklerini dile getirdi. Türk dünyası halkları arasında yapılan çalışmalara dair açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Ainur Nogayeva, bu amaçla Erzincan’da düzenlenen Türk Dünyası Kongresi’nin önemini belirtti.
Türk Dünyası Kongresi’nin Türk dünyası için yeniden bir doğuş anlamına geldiğini vurgulayan Nogayeva, bu tür çalışmaları başta üniversiteler olmak üzere çeşitli kurum ve kuruluşların konferans ve seminerler düzenleyerek devam ettirmesi gerektiğini vurguladı. Nogayeva, Türk Dünyası Kongresi vesilesi ile Türk dünyası halkları arasında güçlü bir iradenin tesis edildiğini gördüğünü belirtti ve bu iradenin Türk dünyasının tekrar canlanmaya başladığının bir göstergesi olduğunu ifade etti.
“Öğrencilerimiz Türk dünyası adına yapılacak çalışmalara yönlendirilmelidir. Türkiye, Türk halklarının ikinci vatanıdır. Türk dünyası halkları, vatanları ayrı kardeş milletlerdir. Türk dünyası halkları ortak bir çatı altında beraber hareket etmelidir. Ancak bu birliktelikte her devlet kendi geleceğine yönelik kararlarında ve politikalarında bağımsız olmalıdır” diyen Nogayeva, Türklerin geldikleri yer ve ataları hakkında bilgi sahibi olmasının önemli olduğunu vurguladı.
Doç. Dr. Ainur Nogayeva programın düzenlenmesine vesile olan İnönü Üniversitesi Rektör Danışmanı ve İNÜGAM Müdürü Prof. Dr. Neslihan Durak ve emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.
Program’ın kapanış konuşmasını yapan İNÜGAM Müdürü Prof. Dr. Neslihan Durak katılımlarından ve Türk dünyasına katkılarından dolayı Doç. Dr. Ainur Nogayeva teşekkür etti.
Program soru-cevap bölümü ile tamamlandı.