• Haberler
  • Malatya
  • Türkiye Cumhuriyeti Devleti 100. Yıl Marşı Şiir Yarışması

Türkiye Cumhuriyeti Devleti 100. Yıl Marşı Şiir Yarışması

İnönü Üniversitesi olarak kamuoyunun ilgi ve desteği ile anlam ve değer kazanacak uluslararası nitelikli

İnönü Üniversitesi olarak kamuoyunun ilgi ve desteği ile anlam ve değer kazanacak uluslararası nitelikli “Türkiye Cumhuriyeti Devleti 100. Yıl Marşı Şiir Yarışması” adlı ve konulu bir yarışma düzenledik. Sizlerin de bildiği gibi bizim bir Onuncu Yıl Marşı adlı marşımız vardır ve bu marşın kısa hikâyesi şöyledir:

29 Ekim 1933 tarihinde gerçekleşen Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kuruluşunun onuncu yılı kutlamaları için şair Faruk Nafiz Çamlıbel ile şair Behçet Kemal Çağlar tarafından "Çıktık açık alınla on yılda her savaştan / On yılda on beş milyon genç yarattık her yaştan…" dizeleri ile başlayan "Onuncu Yıl Marşı" adlı bir şiir yazılır. Bu şiir Türkiye Cumhuriyeti 10. yıl kutlamalarında okunur, çok beğenilir ve daha sonra da Cemal Reşit Rey tarafından marş olarak da bestelenerek, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nde, dış temsilciliklerde, İstiklal Marşı'ndan sonra en çok okunan şiir ve marş olur.

29 Ekim 2023 tarihi Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin 100. yılını kutlayacağı tarihtir ve bu kutlama için 90 yıl önceki yukarıda özetlenen senaryoyu tekrar edecek ve "100 Yıl Marşı"na kaynaklık edecek bir şiir yarışmasının düzenlenmesi manidar ve değerli bir etkinlik olacaktır, diye düşündük. Sizler de bilirsiniz ki tarih bilimi dünyada en zor işlerden birinin devlet kurmak değil devlet olarak kalmak olduğunu insanlara hatırlatacak sayısız örnekle doludur. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin 100. yaşına girmesi, 10. yaşına girmesinden daha büyük bir coşku ile kutlanması gereken bir başarıdır. Yüzüncü Yıl Marşı bu kutlamayı taçlandıracak ve zamanın ruhunu ölümsüz kılacak kalıcı bir sanat eseri de olacaktır.

Bu proje ilk aşamada şiir yarışması yoluyla, bestelenecek marş için en iyi güftenin, sözün yazılmasını,  sağladı daha sonra ikinci bir proje ile beste yarışması düzenlenerek, en iyi güfteye en iyi bestenin yapılmasına da imkân ve ortam hazırladı.

Dileğimiz ve beklentimiz bu süreçlerin sonunda uzun yüzyıllar boyunca dillerden hiç düşmeyecek; coşku, gurur ve sevinçle söylenecek bir marşın, bir şaheserin ortaya çıkmasıdır. Şiirle yeryüzüne tutunmuş bir millet olarak şiir okumayı da yazmayı da çok severiz. Yarışmamıza bu şöhretimizi ve iddiamızı ispat edecek çok sayıda şair, güzel şiirleri ile katıldı. Birbirinden değerli ön ve son jüri üyelerimizin takdirleri doğrultusunda yarışmamızın sonuçları şu şekilde gerçekleşti:

Yarışmamıza Trabzon’dan katılan NİHAT MALKOÇ, Dilara rumuzu ve Yüzüncü Yıl Marşı adlı şiiri ile BİRİNCİLİK ödülünü;

Yarışmamıza Şanlıurfa’dan katılan MUSTAFA SADE, Yalın rumuzu ve 100. Yıl Marşı (Türk Mührü) adlı şiiri ile İKİNCİLİK ödülünü;

Yarışmamıza Yalova’dan katılan FİKRET KUŞÇUOĞLU, Alp Bebek rumuzu ve 100. Yıl Marşı adlı şiiri ile ÜÇÜNCÜLÜK ödülüne layık görülmüştür.

Yarışmanın başından sonuna zamanı ve emeği karışan herkese teşekkür ediyor, dereceye girenleri kutluyor, üniversitemizin bu türden kültürel etkinlikler ile milletimize ve devletimize hizmetlerinin süreceğini siz değerli basın mensupları ve kamuoyu ile paylaşmaktan mutluluk duyuyorum.

 

                                                                                                           Prof. Dr. Ahmet KIZILAY

                                                                                                          İnönü Üniversitesi Rektörü

Bakmadan Geçme