Türkiye ihracatı kadınların omuzlarında yükseliyor

Türkiye ihracatı kadınların omuzlarında yükseliyor

Türkiye ihracat hedeflerine kadın ve erkeklerin ortak çabalarıyla ulaşacak. Türk gıda sektörünün amazonları, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Türkiye’nin Japonya’ya gıda ihracatını artırmak için 11 bin km. ötede emek verdiler.

Türk kadın ihracatçıları, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde, Türkiye’den 11 bin kilometre ötede Japonya’nın Tokyo şehrinde düzenlenen “Foodex Japan Fuarı”nda Türkiye’nin gıda ürünleri ihracatını artırmak için işlerinin başındaydı.

 

Türkiye’nin son 5 yılda Japonya’ya gıda ihracatının yüzde 72’lik artışla 164 milyon dolardan 282 milyon dolara çıkmasına büyük katkı sağlayan kadın ihracatçılar, Japonya’ya gıda ihracatımızın 1 milyar dolara çıkması için Türk gıda ürünlerini Japonlara beğendirmek için emek verdiler.

“Kadınsız bir dünya düşünemiyoruz”

Gaia Oliva firması için Japonya’daki Foodex Japan Fuarı’nda görev yapan Nilüfer Koray ve Mine Akdere bu kadınlardan ikisiydi. İkili 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Tokyo’dan paylaştıkları mesajda; “Kadınsız bir dünya düşünemiyoruz, her şey kadınların elinden daha güzel. Tüm emek veren kadınların dünya kadınlar gününü kutluyoruz” notunu düştüler.

“Kadınların varlığıyla dünya daha güzel bir gezegen”

Termes Tarım İhracat Müdürü Hilal Aydın ise dünyanın kadınlar sayesinde daha güzel bir gezegen olduğuna vurgu yaptı. Aydın, “Kadınların güçlü, sevgi dolu ve etkileyici varlıklarını kutluyorum. Güçlü, cesur ve özverili kadınların varlığıyla dünya çok daha güzel bir yer” diye konuştu.

“Endüstriye dişil enerji gerekiyor”

Foodex Japan Fuarı’nda Türkiye’nin Japonya’ya gıda ihracatının artması için mesai veren kadın ihracatçılardan birisi de ENF Gıda firması yetkilisi Rukiye Kayhan’dı. Kayhan 8 Mart mesajında endüstiye dişil enerjinin gerektiğinin altını çizdi. Kayhan şöyle konuştu; “Endüstriye gereken dişil enerjinin geldiğini ve iş dünyasına yeteri kadar kadın eli değdiğini göreceğimiz nice güzel günlere. Kadınlar günü kutlu olsun.”

“Herkes için eşit haklar için birlikte çalışmalıyız”

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ile ilgili görüşlerini paylaşan Martaş Tarımsal Gıda A.Ş. Pazarlama Müdürü Aslı Çalışan, “Eşitlik, adalet ve fırsatlar açısından daha adil bir dünya için çaba gösterme taahhüdümüzü yinelemek istiyorum” dedi. Çalışan, “İş yerlerimizde ve toplumumuzda herkes için eşit fırsatlar ve haklar sağlamak için birlikte çalışmalıyız” diyerek sözlerini noktaladı.

 “EİB çalışanlarının yüzde 53’ü kadınlardan oluşuyor”

Ege İhracatçı Birlikleri, 26 yıldır Foodex Japan Fuarı’nın Türkiye Milli Katılım Organizasyonunu gerçekleştiriyor. Bu büyük organizasyonda EİB adına Genel Sekreter Yardımcısı Serap Ünal, Şube Müdürü Özlem Gökkan Vural, EİB uzmanları Melis Özpınar ve Yasemin Civcik aylardır gece gündüz çalıştılar. Türkiye’den katılan 51 firmada kadın ihracatçıların sayısının çokluğu Türkiye için gurur kaynağı oldu. Ege İhracatçı Birlikleri’nde 110 çalışanın yüzde 53’üne tekabül eden 58 kadın çalışan mevcut ve 7 kadın çalışan yönetici kadrolarda yer alıyor.

2026 yılında EİB Yönetim Kurullarında kadın temsilcilerin sayısının artması bekleniyor

Ege İhracatçı Birlikleri’nde Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında ihracatımıza yön vermek üzere,  genç ihracatçılarımızdan oluşturulan EİB Genç İhracatçılar Konseyi’nde 130 üyenin 55 tanesi kadın ihracatçılardan oluşuyor. EİB GİK’te tüm çalışmalar Gizem Kula ve Gizem Dönmez Gürkan isimli iki başarılı kadın ihracatçı tarafından koordine ediliyor. EİB GİK’teki güçlü kadın temsilinin 2026 yılındaki genel kurullarda EİB Yönetim Kurullarına da yansıması bekleniyor. 2026 sonrasında EİB bünyesindeki Birliklerin yönetim kurullarındaki kadın ihracatçı sayısında önemli artış bekleniyor.

Bakmadan Geçme