Uluslararası İslam ve Yorum Sempozyumu Düzenlendi
İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi
İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından 26-28 Ekim tarihleri arasında düzenlenen “Uluslararası İslam ve Yorum VII” sempozyumunun açılış oturumu Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.
Bu sene yedincisi düzenlenen sempozyumun teması “Cumhuriyetin 100. Yılında Türkiye’de Din ve Hayat” olarak belirlendi. Sempozyum saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından okunan Kur’an’ı Kerim tilaveti ile başladı.
Sempozyuma İnönü Üniversitesi Rektörü ve Sempozyum Onursal Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Selim Pilten, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdulkadir Baharçiçek, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı ve İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kubat, Malatya İl Müftüsü Şahin Yıldırım, Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Adil Başkıran, AK Parti Eski Milletvekili Prof. Dr. Yasin Aktay, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Açılış konuşmasını yapan İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kubat, İlahiyat Fakültesi tarafından gerçekleştirilen faaliyetlerden bahsederek “Artık bir markaya dönüşen Uluslararası İslam ve Yorum Sempozyumu’na her yıl yüzlerce tebliğ sunuluyor. Bu tebliğler arasından yaklaşık 100 ile 150 tebliğ kabul görüyor. Bu tebliğler belirlenen tema çerçevesinde sunuluyor. En nihayetinde bu tebliğler kitap halinde basılıyor. Sempozyuma bu sene yurt içinden 109, yurt dışından 21 toplam 130 bilim insanı tebliğleri ile katkı verdi.” dedi.
Ardından konuşan Malatya İl Müftüsü Şahin Yıldırım “Doğrudan doğruya Kuran’dan alarak ilhamı, asrın idrakine söyletmeliyiz İslam’ı” diyerek şair Mehmet Akif Ersoy’un dizelerine değindi.
Müftü Şahin Yıldırım “Ana kaynağımız olan Kuran’ı Kerim’den ilham alarak, onu yorumlayarak güncelleştiren, günümüze getiren, yaşanılabilir kılan kıymetli hocalarımızın sunacakları bu tebliğlerden aldığımız ilham ve ışığı, uygulama alanı en geniş olan Diyanet İşleri Başkanlığı nezdinde toplumun birçok noktasına ulaşabilme imkânı olan imam hatipler, müezzin kayyımlar, Kuran kursu öğreticileri vasıtasıyla toplumun her kesimine yayacağımız bir ışık olacaklardır." ifadelerini kullandı.
Tıp doktoru olarak uzmanlık alanı dışında kalan hayatının aslında Türkiye’de Din ve Hayat’ın 57 yıllık bir serüveni olduğunu belirten Sempozyum Onursal Başkanı ve İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay “Bu sempozyumda Türkiye’nin zengin din ve hayat deneyiminin incelenmesi sağlanacak. Daha önemlisi geleceğe yönelik bir vizyon ortaya konulacak. Buradan rafine edilmiş bilgileri ilgililer değerlendirme fırsatı yakalayacak.” diyerek sempozyuma katılan akademisyenler ve öğrencilere teşekkür etti.
“Hayat ancak sahih bir din tasavvuru ile anlam kazanmakta”
Daha sonra video ile katılım sağlayan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş “Yüce dinimiz İslam’ın diriltici nefesi asırlarca insanlığın zihin ve gönül dünyasına hayat vermiştir. İnanç, ibadet ve ahlak ilkeleriyle hayatın tüm alanlarına rehberlik eden İslam, kıyamete kadar da insanlığın yolunu ve ufkunu aydınlatmaya devam edecektir. Şu bir gerçek ki hayat ancak sahih bir din tasavvuruyla anlam kazanmaktadır. Varlığın metafizik boyutuyla irtibatını koparmış olan bir hayat eksiktir, yarımdır ve anlamını kaybetmiş demektir.” diyerek Türkiye’de Din ve Hayat temasıyla gerçekleştirilen bu sempozyumun dini hayatımızın bugünü ve geleceği açısından önemli bir farkındalık oluşturacağına inandığını ifade etti.
Ardından moderatörlüğünü İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kubat’ın yaptığı açılış paneline geçildi.
İlk olarak konuşan AK Parti Eski Milletvekili Prof. Dr. Yasin Aktay “Kuran’ın kendisi mutlak olsa da Kuran’la ilgili hiçbir yorum mutlak değildir. Kuran’ın kendisi tarihsel değilse bile bizim onunla ilgili yorumlarımız tarihseldir.” diyerek her Müslümanın vazifesinin kendisine indirilmiş olan kitabın kendisine nasıl bir şey teklif ettiğini, nasıl bir şey yüklediğini ve ne diyor olduğunu anlaması gerektiğini vurguladı.
Depremde vefat edenlere Allah’tan rahmet diledikten sonra böyle bir felaketi yaşamış bir Üniversite olarak İslam ve Yorum gibi gelenekselleşen bilimsel bir faaliyeti gerçekleştirdiği için İnönü Üniversitesi ve İlahiyat Fakültesine teşekkür eden Prof. Dr. Recep Kaymakcan “Osmanlı’nın devamı olarak kurulan Türkiye Cumhuriyeti 100 yıldır yaşıyor buna şükretmemiz lazım. Çünkü kurulan birçok devlet 100 yıl yaşayamıyor. 100 yıllık bir asırı devirdik. İnşallah Türkiye Cumhuriyeti Devleti yeni yüzyılda her açıdan daha da gelişerek bölgesine merhamet ve adalet getiren bir ülke olarak varlığını devam ettirmesini Cenab-ı Allah’tan temenni ediyorum.” dedi.
Son olarak konuşan Dr. Necdet Subaşı Malatya’yı ve bu bölgedeki yaşanmışlıkları bilerek burada olup bitenleri ve olabilecekleri az çok tahmin ederek İnönü Üniversitesinde okuma konusunda inat eden ve okumak için tercihte bulunan öğrencileri kutlamak istediğini belirtti.
Program soru-cevap ve ardından gerçekleşen toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.