Üretici üst üste gelen zamlarla üretemez hale geldi

Üretici üst üste gelen zamlarla üretemez hale geldi

2021 yılını pandeminin gölgesinde geride bıraktık. Pandemiden daha çok AKP’nin uygulamaları, izlediği politikalar, aldığı kararlar ülkeyi felaketin eşiğine sürükledi. Ekonomik anlamda halk daha da yoksullaştı, işsiz sayısı daha da çoğaldı, çiftçi alın teri para etmediği için üretmekten vazgeçti, her alanda adaletsizlik ve hukuksuzluk daha da arttı. AKP iktidarı uyguladığı politikalarla ülkeyi bir adım ileri götürüp, büyütemedi. Ama haklarını yememek lazım yoksulluğu, işsizliği, adaletsizliği, hukuksuzluğu daha da büyüttüler.
“VATANDAŞLARIMIZ GELİR VE KAZANÇLARINDAN OLDU”
Gelir adaletsizliğinin Türkiye genelinde olduğu gibi kentimizde de gözle görülür seviyede olması, sosyoekonomik sorunları da beraberinde getirmektedir. Malatya’da sigortasız ve yevmiye usulü çalışanlar, kırsal mahallelerdeki geçim zorlukları ile karşı karşıyadır. İlimizde sosyal yardımlardan 80 bin hane yararlanmaktadır. İktidar temsilcileri ağızlarını açtıklarında şu kadar yardımlar yapıldı, bu kadar yardım paketleri dağıtıldı diye günlerce açıklamalar yaptılar. Depremde ve pandemi süresi içinde binlerce işyeri; kahvehane, berber, lokanta, dükkân kapalı kaldı. Vatandaşlarımız gelirinden, kazancından oldu. Esnafın kayıpları saray hükümeti tarafından telafi edilmediği gibi millette İBAN numarası verilerek, para istenmiştir.
“AKP’NİN UYGULAMALARI SAĞLIK ÇALIŞANLARINI DA ÇİLEDEN ÇIKARTTI”
Pandemi döneminde geçen 2021 yılında herkesi olduğu gibi sağlık çalışanlarını da olumsuz şekilde etkiledi.
AKP, teknolojik gelişmenin doğal bir yansıması olarak sağlık alanında yaşanan dönemsel ve kısmi iyileşmeleri kendi siyasi başarısı olarak yansıtırken, sağlık sisteminde yaşanan aksaklıkları ve olumsuzlukları başta hekimler olmak üzere sağlık personelinin üzerine yıkmaya çalışmıştır. Son dönemde yaşanan adaletsizliklere ve hukuksuzluklara karşı sağlık çalışanları isyan etmiş ve grev yapmışlardır. AKP’nin uygulamaları sağlık çalışanlarını da çileden çıkartmıştır. 
“EĞİTİMDE SINIFTA KALDILAR”
AKP her alanda olduğu gibi eğitimde de bir kez daha sınıfta kaldı. Malatya genelinde sınava giren 33 bin 648 öğrenciden yerleşen aday sayısı 5 bin 39 kişidir. Yüzdelik olarak yüzde 14,95’tir. Malatya 81 il arasında 61’inci sıradadır. Malatya, Türkiye ortalamasının gerisinde kalmıştır.  Bu kadar derslik ve ikinci üniversite açılışı bunlar başarının gelmesini sağlamıyor. Çünkü ehliyet ve liyakat devre dışında tutulmuştur. AKP iktidarı, her alanda olduğu gibi eğitimde de liyakati bir kenara bırakarak, kendi adamlarına görev vermişlerdir. Bunun sonucunda da eğitimde bu başarısız tablo oluşmuştur. 
“ÜRETİCİ, ÜST ÜSTE GELEN ZAMLARLA ARTIK ÜRETEMEZ HALE GELDİ”
Çiftçinin ürettiği üründen kazanç sağlayamaması nedeniyle artık üretmekten vazgeçti. Türkiye'nin her alanda büyümesinin motor gücü tarım ve tarıma dayalı sanayidir. İthalata dayalı tarım, yüksek girdi fiyatları, kuraklık, sel, don, hortum, dolu, aşırı yağış, aşırı sıcak gibi iklime bağlı ani hava değişiklikleri nedeniyle tarım sektörü 2021 yılında ciddi zararlarla karşı karşıya kaldı. Gübrede son 1 yıllık dönemde yüzde zamlar çiftçinin kimyasal gübre kullanımını büyük oranda azaltması bekleniyor. Son günlerde yapılan zamlarla mazotun litresi 12 liranın üzerine çıktı. Mazot ve gübre kadar olmasa da tohum, ilaç ve diğer girdilerde de fiyatlar el yakmaktadır.
9-10 Mayıs 2021 tarihleri arasında hava sıcaklığının düşmesinden kaynaklı Darende, Akçadağ, Hekimhan, Kuluncak ilçelerinde kayısının, cevizin zirai dondan büyük zarar görmüştür. Üreticiler hem TARSİM’den hem de TARIM Bakanlığından destek alamamışlardır. Malatya’nın içinde yer aldığı birçok sulama projelerinin açılışı yapıldı. Tamamlanacak projelerin sulama kanallarının yapım sözleşmeleri henüz imzalanmamıştır. Ne zaman tamamlanacağı belli değildir. Bu Malatya’nın kaderi olamaz. Yıllar önce hizmete girecek birçok gölet ve barajların zamanında bitirilmediği görülmektedir. 
İki sorun var ki bunu kamuoyu ile paylaşmak gerekir: Birincisi, Malatya Doğanşehir ilçesi Erkenek Mahallesi Erkenek Göleti ve Sulaması 2014 yılında ihale edilmiş 2018 yılında bitirilecek denilmiştir. 9 bin 130 dekar araziyi sulayacak göletin su ile temas edilen yüzeyler membran ile kaplanacaktır. Erkenekli üreticiler hayal kırıklığı ile 2021 yılında umutlandılar ancak gölet su tutmamaktır. Onarım yaptılar olmadı. İkincisi, Bindal, Suluköy, Şahnahan, Tepeköy arazilerini sulayan Beylerderesi sulama kanalı, Kuzey Çevreyolu çalışması güzergâhında kaldığı gerekçesiyle sulama kanalı yeraltına alınarak sifonla geçiş sağlanmıştır. Ancak sifonda kullanılan borular düşük kapasiteli olunca kanaldan sifona geçişte boruya sığmayan sulama suyu kanalda şişmeye neden olmuş biriken sular kanaldan taşmıştır. Yerine konulan borular yerlerinden çıkarılarak daha büyük çapta borular döşenmiştir. Şimdi soruyoruz. Yeniden yapılan tüm imalatların hesabını kimler verecek.
“ULAŞIM, MALATYA’NIN KANAYAN YARASI HALİNE GELDİ”
Ulaşımın yıllardır Malatya’nın kanayan yarası hatta birinci sorunu haline geldi. AKP, ulaşım konusunu yıllardır çözemediği gibi bu sorunların artarak devam ettiğini görüyoruz. Aşırı derecede artan nüfus ve araç sayısı yüzünden trafik sorunları şehir hayatının en büyük problemi olmuştur. Ulaşımın ana ögesi insandır. ‘Malatya’yı da geleceğe hazırlıyoruz’ diyen AKP iktidarında; her seçim döneminde konuşulan ve 2017 yılında bitirilmesi hedeflenen Kuzey Çevre yolu hala tamamlanmamıştır. Proje tutarı 837 Milyon TL olan kuzey çevre yolu için bugüne kadar 167 Milyon TL harcanmıştır. Ne zaman tamamlanacağını kamuoyunun takdirlerine sunuyorum. 13 yılda bitirilmeyen Ankara-Sivas yüksek hızlı tren 2021 yılında bitirilecekti yine bitirilemedi. Kaldı ki AKP Milletvekilinin 2015’ten beri konuştuğu Sivas-Malatya Yüksek Hızlı Tren projesinin ne zaman biteceğini sizler düşünün. Malatya-Ankara uçak seferlerinin azlığı hala çözülememiştir.
“HİZMET YOK AMA MAŞALLAH ÖDÜLLERİ ÇOK”
Malatya’nın sürdürülebilir gelişiminin önünde önemli sorunlar var ve bu da yerel yönetimlerden kaynaklıdır. Belediyelerin rant anlayışı kentimize zarar veriyor. “Yeter artık… Zaten harama, haksızlığa el kaldırmaktan şahsım adına yoruldum”
“Malatya’da, belediyelerde köşe başlarını ele geçirmişler…”
“Abla dedin mi TC mahkemeleri Öznur Çalık sanıyor”
Bu sözleri söyleyen Hasan Basri Yüksel, Yeşilyurt Belediye Meclis Üyesidir. Bu sözler üzerinden Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’ın projeleri ve yansımaları.  Şubat 2020 tarihinde Kent Araştırmaları Enstitüsü adlı verdiği ‘İdeal Kent Ödülleri’nin UNESCO ile ilgisinin olmadığı gibi Yeşilyurt Belediyesinin parasıyla alınan reklama dayalı proje. 
AKP’li Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat zamanında yaptırılan değerleri 2,5-3 milyon TL olan Yeşilyurt villalarının AKP’li yöneticilere 300-600 bin liraya satıldığını CHP’li meclis üyelerinin yazılı soru önergesine ‘‘Ticari sır’’ cevap vermeleri suçluluğun ifadesidir. Yeşilyurt Belediyesi’nin “Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek Projesi” için Eylül 2020’de Almanya’ya gönderdiği 45 kişiden 43’ü geri dönmedi. İnsan kaçakçılığı ile suçlanan Belediye Başkanının Meclis toplantısında, skandalı dile getiren CHP'lileri suçlamış, “CHP Genel Başkan Yardımcısı'nın ne işi vardı Türkiye gündemine taşıyacak. Kendi memleketi değil mi, kendi de Malatyalı değil mi’’ demesi pişkinliğin en üst sınırıdır. 
İhale yapılmadan davet usulü ile inşaatı 9,5 milyon liraya verilen Yeşilyurt Belediyesi yeni hizmet binasını yapan müteahhidin işi bırakması üzerine Mehmet Çınar’ın inşaatın yüzde 80’inin bittiğini ve firmaya tüm ödemelerin yapıldığını açıklaması üzerine CHP’li meclis üyelerinin yaptıkları incelemede Mehmet Çınar’ın belirttiği gibi inşaatın yüzde 80’ninin tamamlanmadığı, hatta hiç ilerlemediği görülmüştür. İnsan biraz utanır, yüzü kızarır ama maalesef bunlar utanma duygularını da kaybetmişler.
“MALATYA’YI HER ANLAMDA KADERİNE TERK ETTİLER”
AKP iktidarları döneminde Malatya’nın bir adım ileriye gidemedi. Verdikleri hiçbir sözü yerine getiremediler. Taş ocağı ve maden ocakları ile ilgili olumsuzluklar devam etti. Tütün üreticilerinin sorunları çözülmedi. Yasaklar halkın eylemleri ile bir süreliğine ötelenmiş oldu. Malatyasporumuz hak ettiği yerden uzaklaştı. Düşme potasına tekrar girdi. Yaşamdan spora, eğitimden sağlığa, ulaşımdan kültüre, tarımdan hayvancılığa her alanda sorunlar daha da büyüdü.
“CHP, HER ZAMAN MİLLETİN YANINDA OLDU”
Cumhuriyet Halk Partisi kadroları her zaman milletin yanında oldu, sorunlarına eğildi ve bu sorunları Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) dile getirdi.
Malatya’nın bütün sorunlarını biz dile getirdik. Genel Başkan Yardımcımız Veli Ağbaba hem partimiz hem de Malatya’mız için çok önemli bir kazanç olmaya devam ediyor. Partimizin Esnaf Masası başkanı olarak tüm Türkiye’yi dolaşıp halkın sorunlarını dinliyor aynı zamanda Malatya’nın da tüm sıkıntılarını gündeme getirmeye devam ediyor.  
Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu, partimizin Ekonomi Masası, Doğu Masası, KHK Masası çerçevesinde ve farklı dönemlerdeki çalışmalarla çok sayıda genel başkan yardımcılarımız ve milletvekillerimizi Malatyalılarla buluşturduk. Esnafımızın yanında olduk ve sorunlarını tespit ederek, gerekli yerlere bildirdik. Çiftçinin, üreticinin, haksızlığa uğrayanların, mağdurların her zaman yanında CHP olarak biz vardık, bundan sonrada olmaya devam edeceğiz.

CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme