Vali Baruş Arguvan'da İncelemelerde Bulundu

Vali Baruş Arguvan'da İncelemelerde Bulundu

Vali Aydın Baruş, muhtarlar, sivil toplum kuruluşları ve kanaat önderleri ile yaptığı toplantıda İlçenin sorunlarını müzakere ederek çözümü yönünde görüşler aldı.
Vali Baruş, Arguvan ilçesi Kültür Merkezinde başta genel güvenlik ve asayiş konuları olmak üzere ilçedeki yatırım çalışmaları, içme suyu ve kanalizasyon, yol, elektrik, meralar, ağaçlandırma ile eğitim ve sağlık konularındaki ihtiyaç ve sorunlar ile ilgili muhtarlar, sivil toplum kuruluşları ve kanaat önderleri ile bir toplantı gerçekleştirdi.
Toplantı açılış konuşmasını yapan İlçe Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş: “Gerek yatırımların kontrolü gerek ilçemize ait sorunların çözümlenmesi yönünde yapılacak çalışmaların konuşulması sebebiyle bu toplantının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Sizleri burada, Türkülerin Başkentinde ağırlamaktan memnuniyet duyuyoruz”
İlçe Kaymakamı Kemal Ülkü ise yapmış olduğu konuşmasında: “İlçemizin sorunlarını konuşmak ve çözümlemek amacıyla burada bulunan Sayın Valimiz ve daire amirlerimize teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
Türküler Diyarında olmaktan dolayı memnuniyetini dile getirerek sözlerine başlayan Vali Aydın Baruş: “İlçemize sağlayabileceğimiz katkıları, yapacağımız çalışmaları dile getirmek amacıyla, demokrasinin ilk basamağı olup vatandaşlarımızın sözcüsü olan muhtarlarımız ile bir araya geldik. İlçemizin, mahallelerimizin sorunlarını birebir aktarmanız amacıyla sık sık bir araya gelmeye çalışıyoruz. Karşılıklı fikir telakkisinde bulunarak meselelere çözüm yolu bulmaya çalışıyoruz. 
Arguvan bizim için önemli bir ilçe. Çünkü Anadolu kültürümüzü zenginleştiren, yaşama sevincimizi, üzüntümüzü, kederimizi, sevdamızı her türlü duygumuza sözcü olan bir ilçe, belediye başkanımızın da ifade ettiği gibi Türkülerimizin Başkenti. Buradan yetişen sanatçılar, ozanlar, saz üstatları ülkemizin, dünyanın dört bir tarafında Malatya’mızın, Arguvanı’mızın kültürünü tanıtıyorlar, bizim gönüllerimize sözcü oluyorlar. Her yıl düzenlenen Türkü Festivali ile de Türkiye’nin dört bir tarafından Malatyalılar, Arguvanlılar bir araya geliyorlar. Yaşam değerlerini, yaşam kültürünü ifade etme olanağı buluyorlar. Arguvan, Anadolu kültürümüzün yaşamasında ve devam ettirilmesinde önemli rol oynayan bir ilçemiz. 
Arguvan’da yetişen ve gurur duyduğumuz çok değerli bir bilim adamımız var, Sezai Yılmaz. Kendi memleketini bırakmamış, kendi insanına hizmet etmek için her türlü cazip teklifi reddetmiş, Karaciğer Nakil konusunda dünyada otorite olan bir bilim adamıdır Prof. Dr. Sezai Yılmaz. Buradan yetişen insanlarımızın hem ülkemize hem dünyaya hem de insanlığa hizmet etmesinden gurur duyuyoruz. Yeni nesillerimizin de iyi bir eğitim alarak böyle değerli insanlar haline gelmesini yürekten arzu ediyoruz. Eğitime önem veren bir ilçe olma sebebiyle de çocukların, gençlerin iyi meslek sahibi olma gayretiyle de Arguvan halkına teşekkür ediyorum. 
Arguvan’da çok büyük bir yatırımımız var. DSİ tarafından yapımı yaptırılan sona ermek üzere olan Yoncalı Barajımız. Bu yılsonu barajımızın tamamlanması öngörülüyor. Ardından 2022 yılında sulama projelerinin tamamlanması için çalışmalar yapılacak. Sulama projelerinin de sona ermesiyle birlikte yaklaşık 170.000 dönüm alan suya kavuşacak. Arguvan’ımız yeşillenecek, çiftçimiz kazanacak ve Arguvan’a dönüşler hızlanacak. Birkaç yıl sonra Arguvan’a geldiğimizde burayı yemyeşil göreceğiz. 
İlimiz ve ilçemiz deprem fay hatları üzerinde. Deprem, Malatya’mızın, ilçelerimizin her zaman yaşayabileceği bir afet türü. Bundan korunmak için de oturduğumuz yapılarımızın, konutlarımızın sağlam olması gerek. 2013 yılında yaşanan heyelan dolayısıyla 44 evimiz var ve bunların yapımı kısa sürede tamamlanıp vatandaşlarımıza teslim edilecek. Deprem nedeniyle yaptırdığımız 68 konut var. 20 konutumuzun yapımını da yeni başlanacak. Yer temini yapılamayan vatandaşlar için de il merkezinde konut önerimiz var. Deprem ve heyelandan zarar gören vatandaşlarımızın da dertlerine çare olmaya çalışıyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.
Toplantıda Kurum müdürleri sırayla kürsüye gelerek çalışmaları hakkında bilgilendirme yapmalarının ardından Mahalle Muhtarları sorun, talep ve önerilerini şifai olarak iletirken ilgili daire müdürleri de muhtarların sorun ve taleplerine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Toplantının ardından ilçe kaymakamlığını ziyaret eden Vali Baruş, ilçenin genel durumu hakkında İlçe Kaymakamı Kemal Ülkü’den bilgiler aldı. 
1985 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde askerlik görevini yapmakta iken Gazi olan Hasan Boyacı ve 1996 yılında Arguvan İlçesi Alhanuşağı Mahallesinde şehit olan Köy Korucusu Bekir Ünsal’ın ailesini ziyaret eden Vali Baruş, ailelerin hal hatırlarını sorarak dert veya sıkıntıları olduklarında kapılarının her daim açık olduğunu söyledi.
Ardından Tepebağ Mahallesinde yapımı devam eden afet konutlarını inceleyen Vali Aydın Baruş, konutların en kısa sürede bitirilerek hak sahiplerine teslim edilmesi talimatlarını verdi.
Son olarak Yoncalı Barajı İsale Tünelini ziyaret eden Vali Baruş, barajın son durumunu yerinde inceleyip baraj ile ilgili ayrıntılı bilgileri DSİ 92. Şube Müdürü Arif Tüfekçi’den aldı.
 

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme