Veri Güvenliğinizi Alın

Veri Güvenliğinizi Alın

    Dünyadaki en önemli parametre artık Veri (Bilgi). Özellikle teknolojilerin gelişmesi ile birlikte verilerin önemi daha çok önem kazanmaya başladı. İnternet üzerinde yaptığımız birçok işlemde kişisel verileri kullanmamız, risklerini de beraberinde getiriyor. İyi de; bu durumda, nasıl davranmamız gerekli?
    Öncelikle alışveriş işlemlerinin yapıldığı ortamlar, rekabete ve kaliteye dayalı, arz ve taleplere göre belirlenen ortamlardır. Bu ortamlarda, hızlı hareket etmek, kaliteli ve uygun fiyatlı ürün temini açısından önemlidir. Hızlı işlem yaptığınızda, ürün tükenmeden onu tedarik edebiliyorsunuz. Hızlı davranmak, size ürünü tedarik etmenizi sağlarken, siz farkında bile olmadan bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Ürünü bir an önce alma telaşı, sizin ürün bilgilerini okumadan, yanlış ürün tedarik etmenizi sağlarken, satış işlemi yapmak üzere sizden istenilen bilgileri de vermenizi kolaylaştırarak, güvenlik açığı ortaya çıkartabiliyor. İndirimden yararlanmak için bile sizin üye olmanız talep ediliyor. Bu tür durumlar ile karşılaşmamak için öncelikle, şehrinizde, aradığınız ürüne ulaşabileceğiniz bir dükkân veya satış mağazası varsa burayı tercih etmenizdir. Alacağınız ürünü gözünüz ile görebildiğiniz gibi, kalitesini de test etme imkânınız olacaktır. 
    Satın almak istediğiniz ürünü, ikamet ettiğiniz bölgede bulamıyorsanız, internet üzerindeki alışveriş sitelerini araştırmalısınız. Araştırdığınız internet sitesinin öncelikle sertifika güvenliğini kontrol etmeniz önemli, “https://” ile başlayan internet siteleri, güvenlik tedbirlerinin alınmış olduğunu gösteren “s” ekini kullanmaktadır. Buradaki bu s harfi site güvenliği alınmış giriş yaptığınızı belirten ibaredir. Güvenlik sertifikası durumunu gözleme aşaması bittiği andan itibaren, ürünleri incelemeye başlayıp dikkatli bir şekilde aradığınız ürün olup olmadığını kesinleştirmeniz gerekir. Satın alma aşamasına gelindiğinde ise siteye üyelik gerçekleştirilmesi talep edilecektir. Talep edilen bilgiler ne kadar az ise güvenliği o kadar üst düzeyde olacaktır. Talep eden site üyelik aşamasında sizin verilerinizin güvenliğini taahhüt etmelidir. Bu aşamada sabırla taahhütnamelerin okunması çok önemlidir. Taahhüt edilen içeriğin ne olduğu, kesin bir ifade ile belirtilmiş olması gerekmektedir ve bir örneği indirilebilmelidir. En son aşama da ise banka bilgilerinin girildiği doğrulama ekranına yönlendirilme aşamasıdır. Bu aşamada size SMS doğrulama işlemi gelecek ve gelen kodu sitedeki ilgili alana girdiğinizde satın alma işleminiz tamamlanmalıdır. 
    İnternet ortamında güvenliğin hiçbir zaman %100 olmadığı, tartışılmaz bir gerçektir. Bu yüzden ne kadar az veri paylaşırsak o kadar güvende olabilirsiniz. Devlet tarafından veri güvenliği konusunda oldukça güçlü çalışmalar yapılmakta, yapılan çalışmalar ise Kişisel Verileri Koruma Kanunu ile koruma altına alınmaktadır. Siber suçlar ile mücadele edebilmek için de birden fazla kurum, azami düzeyde çalışmaktadır. Bizim vatandaş olarak dikkat etmemiz gereken en büyük aşamalar ise bilmediğimiz içerikleri açmamak, numarasını bilmediğiniz aramalara itibar etmemektir. Hiçbir kamu görevlisi, sizi arayarak sizden para ya da bilgilerinizi talep etmez.
 İçeriğini bilmediğimiz SMS, Reklam, Bilgilendirme Metinleri, e-posta işlemleri açıldığında, biz farkında bile olmadan bizim bilgilerimize erişebilir, bize zarar verebilir. Akıllı cihazlarınız ve bilgisayarlarınızda size ilk bildirim geldiği anda ekranı açın ve bildirimdeki ön bilgiyi okuyun. Anlamadığınız, sizin bilmediğiniz veya sizin ilgi alanınız olmayan bir ön bilgi ise o bildirimi açmadan silin. Böyle bir küçük hareket sizi büyük zararlardan da koruyacaktır.
Her alanda iyiler ve kötüler olacaktır. Kötülerden korunmak ve uzak durmak için tedbir almak gerekir. İnternet üzerinde alınacak tedbirler ise araştırarak ve merak ederek alınabilir. 
Bilgisayar Mühendisi
Önder Sönmez 
 

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme