• Haberler
  • Malatya
  • Verim Usulü Sigorta Sistemine Geçilmezse Sigorta Yaptıran Üretici Kalmayacak

Verim Usulü Sigorta Sistemine Geçilmezse Sigorta Yaptıran Üretici Kalmayacak

Verim Usulü Sigorta Sistemine Geçilmezse Sigorta Yaptıran Üretici Kalmayacak

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Tarsim Sistemine güvenin her geçen yıl azaldığını  belirterek,”verim usulü sigorta sistemine geçilmez ise çok yakında TARSİM’e sigorta yaptıran üretici kalmayacak” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, son 3 yıl içinde TARSİM Poliçe sayısında yüzde 25’lik düşüş görüldüğünü belirterek,“Rakamlara bakıldığında sistemin içinde bulunduğu kriz çok net görülecektir” dedi.

SORUN AZALACAĞINA ARTIYOR

Ağbaba, TARSİM ile ilgili TBMM Tarafından meclis araştırma komisyonu kurulması için teklif verdi. 14 Yıllık geçmişi olan  TARSİM sisteminin, üreticiler tarafından sürekli eleştirecek uygulamalara imza attığını,üreticilerin dertlerine çare bulamadığını kaydeden Ağbaba, “Yıllar itibari ile sorunların azalması gerekirken daha da artığı  görülmektedir. Üreticiler, geçtiğimiz yıllarda yaşanan doğal afetler nedeniyle mağdur olduklarını, bu mağduriyetlerini gidermek için Devletin sigorta sistemi olan TARSİM’den sigorta yaptırdıklarını, buna karşılık TARSİM’in kurulduğu günden itibaren sürekli prim artışı yoluna gittiğini, bazı üreticilerin sigorta taleplerinin riskli kategorisinde değerlendirilerek reddedildiğini ve üreticiler arasında ayrımcılığa sebep olunduğunu, sistemin sigortalıların mağduriyetini gidermede yetersiz kaldığını, birçok hasarın karşılanmadığını ya da eksik karşılandığını belirtmektedir” ifadelerini kullandı.

POLİÇE SAYISI  3 YILDA 22 BİNDEN 16 BİNE GERİLEDİ

Ağbaba, “Bu yıl kayısı üreticileri, don, dolu, fırtına yetmezmiş gibi bir de çiçekleme döneminde sürekli yağan yağmurun tozlaşma yapamaması ve monilya hastalığı nedeniyle büyük zarar görmüştür. TARSİM Sisteminin çiçekleme dönemini risk kapsamına almaması nedeniyle üreticiler her yıl ürünlerini sigortalatmaktan uzaklaşmaktadır. 2017’de 22.296, 2018’de 18.328 olan kayısı poliçe sayısı  2019’da 16.631’e gerilemiştir. Sadece son 3 yıl içinde TARSİM Poliçe sayısında 5 bin 665 adet yani yüzde 25’lik düşüş görülmesi sistemin içinde bulunduğu krizin en net göstergesidir. Belirtilen dönemde üreticinin ödediği primlerde de ciddi düşüşler meydana gelmiş, üreticiler TARSİM’e 2017’de 75 milyon 449 bin lira, 2018 yılında 65 Milyon 288 Bin liralık prim öderken,  2019 yılında prim miktarı 46 Milyon 589 Bin liraya gerilemiştir” dedi.

14 YILDA 140 BİN POLİÇE

Yapılan araştırmalara göre Türkiye genelinde TARSİM’e giren üretici sayısının, üreticilerin yüzde 10’ları seviyesinde olduğunu kaydeden Veli Ağbaba,  “TARSİM üreticiler arasında da farklı uygulamalara gitmekte,  2 farklı ürün için 2 farklı prim miktarı belirlemektedir. Malatya’daki üreticiler kayısı için TARSİM’e farklı miktarda prim  öderken, Karadeniz’deki fındık üreticileri ise daha farklı prim ödemesi yapmaktadır.  On binlerce üreticisi bulunan Malatya’da TARSİM’in 2006-2019 yılları arasında yaptığı toplam poliçe sayısı 140 bin civarındadır. 14 yılda 140 bin poliçe sayısı üreticilerle TARSİM arasındaki küslüğü ortaya koymaktadır” ifadelerine yer verdi.

 

AĞACIN VERDİĞİ ÜRÜN MİKTARINA GÖRE ZARAR KARŞILANMALI

“Malatyalı üreticilerin TARSİM’den öncelikli talepleri verim usulü sigorta sistemine geçilmesidir.” Diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Böylece üretici yıl boyunca don, dolu, sel,fırtına,yoğun yağış gibi tabii felaketleri düşünmeyecek, ağacının verdiği ürün miktarına göre zararı TARSİM tarafından karşılanacaktır.Ayrıca, TARSİM kapsamının tüm felaketleri kapsayacak şekilde genişletilmesi, primlerin düşürülmesi, hasar ödemelerinin zamanında ve tam yapılması gerektiği tüm üreticilerin ortak talebidir” ifadelerini kullandı.

ÜRETİCİ BAZI YILLAR İŞÇİ GİDERLERİNİ BİLE KARŞILAYAMIYOR

Ağbaba “Kayısının ve kayısı üreticilerinin olumsuz etkilenmesi Malatya ekonomisini oluşturan diğer tüm dinamikleri de olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle işçilerinin bile giderlerini karşılayamayan üreticiler  icra daireleri ile tanışmaktadırlar” diyerek,  Türkiye’de ve Malatya’da üreticilerin tabii felaketler karşısındaki sıkıntılarının araştırılması,  yıllardır devam eden sorunlarına çözüm bulunabilmesi,  Tarım Sigortaları Kanunu ve buna bağlı çıkartılan TARSİM uygulamasında var olan sorunların tespiti, alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.

Bakmadan Geçme