İÇE DÖNMEKTE GÜZEL!
Mir Murat Demir
İnsanoğlu yaşadığı dünya gezegeni dışında ne var ne yok diye gözlemler yapıp keşifler gerçekleştirmiştir. Dünya’nın uydusu ay seyahati yapılalı henüz bir asır dahi geçmemişken diğer gezegenler içinde seyahat planları keşif gezileri son aşamasında diye okuyup izliyoruz. Çocukluğumdan bu yana asıl merakımı cezbeden bir diğer konu ise dünyanın içidir. Yeryüzü, toprak, okyanuslar, atmosfer gibi çok kaba bilgilere sahibiz de, dünyanın kendi içinde ne var. Bilim ve teknoloji gelişimi çok iyi ve yüksek ivmede olsa da uzaya çıkmak sanki daha kolay gibi, dünyanın içine girmek riskli ve çok tehlikeli olarak kabul görüyor.
. .
Dünyanın merkezine en yakın nokta olan Voronya Mağarası.
Jules Verne'in 1864 tarihli "Dünyanın Merkezine Yolculuk" adlı romanında en çok arzuladığı hayallerden biri, Dünya'nın içlerine girmekti. Veryovkina Mağarası bizi bu derinliklere götürmese de gezegenin merkezine bilinen en yakın noktaya ulaşmamızı sağlıyor.
Veryovkina Mağarası yaklaşık 2.212 metre derinliğiyle dünyanın en derin mağarasıdır.
Resmi olarak Gürcistan'ın bir parçası ilan edilen bağımsız bir devlet olan Abhazya bölgesindeki Krepost ve Zont dağları arasındaki geçitte yer almaktadır. 1968 yılında mağara, 115 metre derinliğe ulaşmayı başaran Krasnoyarsk şehrinden bazı mağarabilimciler tarafından keşfedildi.
1986 yılında Moskova'dan Oleg Parfenov liderliğindeki yeni bir grup 440 metrelik olağanüstü derinliğe ulaştı.
2015'ten bu yana, Perovo-Speleo grubu tarafından gerçekleştirilen bir dizi yeni baskın, mağaranın daha derin olduğunu, Mart 2018'de rekor 2.212 metreye ulaşana ve 6.000 metreden fazla bir yer altı tünel sistemini kaydedene kadar sürekli olarak yeni ve daha iyi işaretlere ulaştığını belirledi.
. .
Bu bilgiler ne kadar merakınızı cezbetti bilemem de, dünyanın uzay boşluğundaki yeri, dünya dışında yaşam var mıdır sorusu gibi, dış katmanını kullandığımız dünyanın içerisinde ne var, bilmek gerek. İnsan kendi vücudunu, doku ve organlarını nasıl tanıyor ve tanıma sonrası daha bir hassas oluyorsa, uzayda neler var, neler oluyor merakımız gibi, yaşadığımız dünyanın içerisinde neler var, katmanlar neyi barındırıyor diye düşünmem çok da ütopik bir merak değildir umarım.
Mir Murat Demir