Zirisa Şirvan Yücel

Hoşnutluk

Zirisa Şirvan Yücel

Bütün insanları ilgilendiren ''hoşnutluk'' durumunu Dünya Değişim Akademisi'ndeki Değişim Uzmanlarına sorduk daha önce hiç duymadığımız ve bilmediğimiz yeni bilgiler edindik.
''Hoşnutluk dıştan gelen geçici mutluluk hâlidir.
Hoşnutluk; geçici mutluluk hâli demektir. Genelde insan dünyevi zevklerin verdiği hoşnutluğu mutluluk olarak adlandırır. Fakat bir insanın çikolata tüketerek aldığı hoşnutluk gerçek mutluluk, değildir. Zira dışarıda gerçek mutluluk bulunamaz, sadece mutsuzluk bulunur. 
İnsan hayatı boyunca hiç düşünmeden hoşnutluk hissetmediği şeylerden kurtulmaya çalışır. Aslında bunlar mutluluktan kaçış yollarıdır. İnsan mutsuz olduğunda hoşnutluk hissetmek için çikolata, yemek, kahve, alkol, uyuşturucu, televizyon, etkinlik, yürüyüş, film, spor, arkadaş, seks, restoran, bar, disko, gece kulübü vs. peşinde koşturur. Ama nafile, mutsuzluktan kaçamaz çünkü o her yerde onunladır.
İnsan hoşnutluk duymadığı bir şey olduğunda onu reddetmek için acale etmemelidir. Zira kişi hoşuna gitmeyeni reddederek kendinden kaçmış olur. Sadece hoşnutluk hissetmediği şeyden neden hoşnut olmadığını,derinlemesine incelemelidir. Zira sorunun ne olduğunu ve nereden kaynaklandığını anlamak gerekir. Nahoş gerçek her yönüyle incelenirse, ona her açıdan bakılırsa, onun her boyutu araştırılırsa mucize gerçekleşir. Peki, nedir o mucize? Nahoş gerçek hoş görünmeye başlar ve hoşnutluk duyulur. Zira insan hoşnut olmadığı şeyin etrafında ne kadar çok dolaşırsa ondan o kadar hoşlanır.
Gerçek şu ki dıştan gelen hoşnutluğun yani dünyasal mutluluğun temelinde içten gelen varoluşsal mutluluk vardır. Nefes insanın hayatıdır. İnsan nefesine yoğunlaşarak mutlu hisseder çünkü beyindeki mutlulukla ilgili bölümler aktive olur. Bu gerçek, bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Ayrıca birey bunu sürekli yaparsa beyin fonksiyonları düzenlenmeye, beyin değişmeye ve beynin ön lobunda yer alan mutluluk bölümü gelişmeye başlar. Böylece birey nefesine odaklanarak, hayatını geri kazanabilir, hoşnutluk peşinde koşturan negatif zihnini pozitif içerikle doldurabilir, yani geçici hoşnutluk hissinden kalıcı mutluluğa geçiş yapar.''
 

Yazarın Diğer Yazıları