Ziraat Mühendisleri Odasından ABYB'ye Ziyaret
Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, Anadolu Basın Yayın Birliği Malatya Şube Başkanlığını ziyaret etti.
Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, Anadolu Basın Yayın Birliği Malatya Şube Başkanlığını ziyaret etti.
Başkan Çiçek Ziyarette Anadolu Basın Yayın Birliği Malatya Şube Başkanı Filiz Yavzuzkurt ve yönetimine Tarımsal Kuraklık hakkında bilgiler aktardı. Çiçek açıklamasında,
“Geçmiş dönemlerde de zaman zaman yaşanan kuraklık özellikle içinde bulunduğumuz dönemde bütün ülke genelinde hissedilir düzeylere çıkmıştır. Genel olarak kuraklık ifadesi kamuoyunda direk yağışlarla tarif edilmekte, oysa kuraklık sadece yağışlar olarak yalın tarif etmek doğru olmamaktadır. Kuraklık yağışların yıl içerinde toplam miktarı, dönemsel dağımı şiddeti gibi meydana geliş şekli itibariyle Tarımsal, Hidrolojik yada Meteorolojik, bütün bunların ekonomi ve sosyal hayata etkilerinin sonucu olarak Sosyo-Ekonomik kuraklık olarak tarif edilmektedir.
İklim değişikliğinin etkileri ile içinde bulunduğumuz dönemde alışılagelen iklim seyrinin dışında gelişmeleri hayatımızda hissetmeye devam edeceğiz. Son günlerde Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün konuyla ilgili haritasında ülke genelinde şiddetli kuraklık riskiyle karşı karşıya olduğunu göstermektedir. Yine aynı kayıtlarda geçen yıla oranla yağışlar yüzde 53 düştüğü ifade edilmektedir. Mevcut durumun devam etmesi akabinde Tarımsal kuraklık ve hidrolojik kuraklığı da getireceği endişesi bulunmaktadır.
Yayınlanan kuraklık haritasına göre içinde bulunduğumuz bölge diğer bölgelere göre kısmen daha şanslı görünmektedir. Özellikle Arguvan, Arapgir, Yazıhan gibi kışlık tahıl ekiminin yaygın olduğu ve kıraç şartlarda yetiştiricilik yapılan bölgelerde Ekim ayında yaşanan yağış eksikliği Kasım ayında ve takip eden Aralık ayında telafi edilmiş durumdadır. Buda dönem itibari ile Tarımsal Kuralık riskini azaltmıştır. Yağışın meteorolojide tahmini en zor verilerden biri olduğu unutmamakla birlikte tarımsal açıdan kritik zaman ilkbahar ayları olduğunu bilmemiz gerekmektedir.
Ancak İlimizde tarımsal faaliyet gösterilen alanlarının yaklaşık % 45-50 sinin sulanan arazi olması su kaynaklarının da beslenmesi ile doğrudan alakalıdır. Buda özellikle önümüzde ki dönemde Mayıs ayına kadar alınacak yağışların şekli ve miktarı ile doğrudan bağlantılıdır. Çünkü şiddetli yağışlar hemen yüzey akışına geçtiği için toprak tarafından yeterince alınamamakta buda erozyonu tetiklemektedir.
Küresel iklim değişikliğinin kaçınılmaz sonucu kuraklık olduğu bilimsel bir gerçektir. Burada sadece durumdan haberdar etmek yetmemektedir. Yaşadığımız ve önümüzdeki dönemde etkilerini Ülke olarak daha çok hissedeceğimiz başta kuraklık olmak üzere birçok ilkim olayları içinde önlemler almamız gerekmektedir.
Bu konuda tarımsal faaliyet olarak su kaynaklarının etkin kullanımı, suyun miktarına uygun tarımsal ürün deseni dediğimiz kuraklığa dayanıklı çeşitler ile suya çok ihtiyaç duyan bitkilerde kısıtlamaya gidilmelidir.
Ülkemiz genelinde toplam su varlığımızın %74'ü tarımsal sulamada kullanılmaktadır. Büyük oranda salma sulama ile yapılan ve israfa neden olan suyun basınçlı sulama sistemleri ve mevcut sulama tesislerinin rehabilitasyonu ile tasarrufa gidilmelidir.
Su tüketiminin en fazla olduğu kentlerde beklenen su sıkıntısının önüne geçmek için ilk etapta yeşil alanların tesisinde su kaynağı ve imkanının göz önünde bulundurulması, park ve bahçelerde şebeke suyunun kullanılmasının önüne geçilmelidir.
Çiftçinin kuraklıktan etkilenmemesi için kuraklık sigortası yaptırması önem kazanmaktadır. Tarım Sigortası 2021 yılı teminat altına alınan risklerde daha önce ilçe bazlı olan kuraklık riski köy/mahalle düzeyine indirilmiş olması çiftçi için olumlu gelişme olduğunu bilerek benzer tedbirler alınmalıdır.”ifadelerini kullandı.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren ABYB Malatya Şube Başkanı Filiz Yavuzkurt, tarımsal anlamda verilen demeçlerin bilgilendirici olmasından dolayı Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Çiçek’e teşekkür etti.