• Haberler
  • Eğitim
  • Özel Gereksinimli Öğrencilere Bahçecilik Eğitimi Verildi

Özel Gereksinimli Öğrencilere Bahçecilik Eğitimi Verildi

Özel Gereksinimli Öğrencilere Bahçecilik Eğitimi Verildi

İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü ve İnönü Engelsiz Koordinatörlüğü tarafından “Engelsiz Peyzaj Tasarımı Yaklaşımı” dersi kapsamında İnönü Üniversitesinde eğitim alan özel gereksinimli bireylere yönelik “Bahçecilik Eğitimi” verildi.

İnönü Üniversitesi Öğrenci Hobi Bahçeleri’nde gerçekleştirilen etkinliğe, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sima Pouya, Engelsiz İnönü Koordinatörlüğü’nden Nurhan Sevinç, Engelsiz İnönü Topluluğu Başkanı Enes Kılıç, farklı bölümlerden olan özel gereksinimli öğrenciler ve peyzaj mimarlığı bölümünde eğitim alan öğrenciler katılım gösterdi.

Kazma ve tırmık ile ekim yapacakları alanı hazırlayan öğrenciler, ekim süreçlerini ilk elden deneyimledi. Etkinlikte bazen zorlandıkları gözlenen öğrencilerin fide ve sebze dikimini öğrenmeleri amaçlandı.

Etkinlik kapsamında Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğrencileri ile farklı fakültelerden katılım sağlayan öğrencileri eşleştiren Doç. Dr. Sima Pouya eğitim ile ilgili şunları söyledi:

“Dünyada en gündem konulardan biri olarak özel gereksinimli bireylerin meslek edinmeleri olmuştur. Bu bağlamada bahçecilik ve tarımcılık en çok beğenilen ve başarılı mesleklerden biri olarak tanıtılmaktadır. Çünkü bahçecilik birçok farklı yeteneğe sahip bireyler için geniş bir iş yelpazesine sahiptir. Örneğin yetiştirme alanı hazırlama işlemi, bitki dikim ve yetiştirme işlemi, sulama ve bakım işlemi, hasat, pazarlama vb. farklı işleri bahçecilik kapsamında yapabiliriz. Bu doğrultuda dünyada yapılan birçok çalışmalara rağmen Türkiye’de henüz bir ilerleme görmemekteyiz. Özel gereksinimli bireylerin en büyük sıkıntılarından birisi gelir kaynağının olmaması ve işsizlik sorunu olmuştur. Bu projede özel gereksinimli bireylere yönelik mesleki bahçeciliğe giriş yapılması hedeflenmiştir. İnönü Üniversitesinde eğitim alan özel gereksinimli öğrenciler bizim hedef kitlemiz olmakla birlikte konuya ilgi gösteren diğer öğrenciler de katılmaları sağlanmıştır. Katılımcıların bahçecilik eğitimini Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nde eğitim alan öğrencilerden alarak aynı zamanda sosyalleşmeleri beklenmektedir. Her katılımcıya eğitmeni ile birlikte bir parsel ayrılmış ve sebze fideciliği konusu ele alınarak çalışmaya başlamışlardır. Toplam 26 öğrencinin (katılımcı ve eğitmenler ile birlikte) katılımı ile haftada 2 seans olmak üzere toplamda 4 seans bu eğitimi devam etmeyi düşünmekteyiz.”

Etkinliğin verimli geçtiğini dile getiren Pouya, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nusret Akpolat’a, Genel Sekreter Yardımcısı Yaşar Kalkan’a, Engelsiz İnönü Koordinatörlüğü’nden Orhan Şahin ve Nurhan Sevinç’in ve İnönü Üniversitesi Yapı İşleri Dairesi Personeli Zeynel Cengiz’e ve ekibine, Engelsiz İnönü Topluluğu’na yardımlarından ötürü teşekkürlerini iletti.

Öğrencilerle birlikte hobi bahçelerini yeniden renklendirdikleri için mutlu olduğunu ifade eden Enes Kılıç “Bu projemizin yürütücüsü olduğu için Sima Pouya hocama, Engelsiz İnönü Koordinatörlüğü’nden Orhan Şahin ve Nurhan Sevinç’e teşekkür ediyorum.” dedi.

Etkinlik toplu fotoğraf çekiminin ardından son buldu.

Bakmadan Geçme